Как коронавирусната криза променя строителството и търсенето на жилища у нас?

Заради поскъпването на строителните материали някои проекти може да не стартират или да спрат по средата, предупредиха инвеститори.Изглед на София

Коронавирусната криза налага нови стандарти в строителството и променя значително търсенето на жилищни имоти у нас. В основен фактор при покупката на жилище, който преди не се е срещал, се превръща наличието на допълнителна функция като отделно пространство за домашен офис или място за почивка. Очаква се следващата вълна в жилищните проекти да бъде свързана с това какви допълнителни услуги предлагат те – лаундж зони, пространства за съвместна работа, спа център, малки конферентни стаи за видео разговори. Тези нови тенденции ще генерират новите концепции в жилищните продукти и ще повишат стойността на качественото жилищно строителство. Такива очаквания изразиха експерти по време на конференцията „Жилищен форум – тенденции на пазара и средата на живот“, организирана от Градът Медиа Груп.

Огромно търсене на партерни апартаменти с голям двор или на жилища с тераса, която може да се превърне в зелен кът. Купувачите търсят също вътрешно разпределение, което да дава възможност за устройването на домашен офис. През последната година два-три пъти е нараснало и търсенето на редови къщи с площ от около 200 кв. м, разполагащи със собствен двор от около 100 кв. м.

Ситуацията с коронавируса е наложила нови стандарти в строителството и е отправила предизвикателства пред предприемачите. „Търсенето създава добра конкурентна среда, новите проекти са все по-качествени, ориентирани към по-различна среда на живот. Клиентът започва да търси и оценява по-просторни жилища, с по-добре организирани вътрешни пространства и възможност за по-голям контакт с природата.

Въпреки известните промени в предпочитанията на купувачите вследствие на коронавирусната пандемия базовото им търсене остава непроменено. Хората искат удобен, уютен дом с добра инфраструктура, свързваща жилището им с подходяща инфраструктура за отглеждане на деца или за спортуване. Българските предприемачи се ориентираха и побързаха да предложат такъв продукт. Към момента те успяват да отговорят на търсенето.

Увеличено търсене на имоти както на градските пазари, така и на ваканционни имоти, които се превръщат във втори дом. За първи път имаме толкова голям ръст на българските купувачи на ваканционни имоти. Заради невъзможността да пътуват българите започнаха да купуват жилища в курортните комплекси. Вижте нашите оферти за ваканционни имоти тук.

От миналата година в курортите се наблюдава тенденция хората масово да преминават и към сезонни наеми на ваканционни имоти, при които наемат жилище или вила за целия сезон на морето от юни до края на септември например, или няколко семейства споделят един имот. В същото време жилищата под наем тип Airbnb по морето и в ски курортите намаляват.

Един от факторите за засилването на интереса към покупката на жилище са очакванията за предстоящ ръст на инфлацията, който в някои страни дори вече е факт. Българите имат спомен от предишни кризи и започват да изваждат парите си от банките, за да ги инвестират в различни типове имоти. Допълнителен тласък дават и занижените, дори минусови лихви по депозитите. Българите предпочитат да инвестират парите си в реален актив като недвижимите имоти, които са и най-познатата за тях форма на инвестиция, за да спасят капиталите си от неяснотите в бъдеще.

Предприемачи под натиск заради поскъпването на материалите

За момента строителният сектор е стабилен, но безконтролното покачване на себестойността на строителството рано или късно ще изиграе лоша шега. Независимо колко ни струва грубият строеж, продажната цена има таван и няма да следва правопропорционално себестойността, колкото и да опитваме да наваксаме. За съжаление, заради безконтролното покачване на цените някои проекти вероятно няма да стартират, а други ще спрат по средата на строителството.

През последните шест месеца цените на основните суровини, които се влагат в строителството – метални изделия, арматура, тръби, всякакви материали на основата на петрол, са се повишили с около 40%.

Цената на парцелите също е проблем, който трябва да намери решение. Цената на земята поскъпва много спрямо РЗП на сградата, а заради липсата на инфраструктура, която обикновено инвеститорът се ангажира да построи, проектът се оскъпява и удължава във времето. Трябва да се съобразяваме с енергоразпределителните дружества, с ВиК дружествата и всичко да изграждаме за наша сметка, което е парадокс.

Към проблемите в строителството се прибавя и сериозният недостиг на квалифицирана работна ръка. Констатира се отлив от обучението в инженерни специалности, тъй като голяма част от младежите са изкушавани от IT компании със заплати за младши специалисти, които не съществуват в строителния сектор. Недостиг има и при по-нискоквалифицираните работници в строителството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

БългарскиEnglishРусский