Добра инвестиция ли са ваканционните имоти?

Ако мислите да закупите ваканционен имот, сега може да е фантастично време да генерирате стабилна финансова възвръщаемост на вашата инвестиция . Ето всичко, което трябва да имате предвид, когато искате да инвестирате във ваканционен имот.

През последните няколко години се наблюдава огромен ръст на почивките на самообслужване и след първоначалните новини за Covid-19, летовниците сменят пътуванията в чужбина и места за престой в България, което води до особено увеличение на търсенето на настаняване на самообслужване в последните 12 месеца. Този процъфтяващ пазар, заедно с други допринасящи фактори, създадоха идеална среда за положителни потенциални доходи и приходи. За тези, които мислят да закупят ваканционен имот, можете да изпитате доходоносна възвръщаемост на инвестицията.

Добра инвестиция ли е ваканционния имот?

Притежаването на имот може да бъде финансово възнаграждаващо и като цяло фантастично начинание, но ще бъде печелившо само ако се отнасяте към него като към всеки друг успешен бизнес. Вземането на решение дали да инвестирате във ваканционен вила имот изисква внимателно обмисляне и разбиране на пазара, лихвените проценти и всички други влияещи фактори.

1.По-високи доходи от краткосрочно наеми

Краткосрочните ваканционни наеми обикновено са по-доходоносни в сравнение с дългосрочните наеми. Седмичната ставка, начислена за ваканционни наеми, е значително по-висока, което увеличава приходите.

Въпреки че си струва да сте наясно, че притежаването на обзаведен ваканционен наем  ще доведе до повече разходи за данъци, комунални разходи, такси за управление на имоти или обща поддръжка, брутните приходи годишно са много по-високи.

2.Използвайте вашия ваканционен имот и компенсирайте разходите

Най-големият мотиватор за инвестиране в ваканционен наем е, че можете да комбинирате притежаването на мечтаната ваканционна къща с успешен бизнес и компенсиране на разходите за собствената си почивка.

Препоръчваме ви, ако мислите за закупуване на имот, да изберете място, където бихте искали сами да почивате. С нашата красива природа, спиращо дъха крайбрежие и оживени градове, има много фантастични места, от които да избирате.

Отдаването под наем на вашия имот като обзаведен ваканционен наем  дава многобройни предимства, тъй като се счита за търговия, а не за инвестиция. Възползвайте се от компенсирането на разходите за ипотечни лихви с вашите приходи, както и от съгласуването на общинския данък и други сметки с вашите доходи.

Недостатъци на притежаването на ваканционен имот

Текущи разходи: Важно е да запомните, че ще имате текущи разходи на постоянна основа и трябва да сте сигурни, че бюджетирате съответно.

Сезонен доход:  Важен недостатък, който трябва да се има предвид, е, че много ваканционни имоти могат да привлекат по-малко резервации през зимата. Така че, ако имате ипотека, струва си да отделите средства, за да покриете плащанията си в моменти, когато имотът не се отдава под наем.

Управление на вашия бизнес:  Създаването на перфектно изживяване за всеки гост може да бъде взискателно, постоянно изискване за поддръжка и комуникация с гостите. Ако не използвате агенция за отдаване под наем, това може да бъде доста голям ангажимент.

Печалби:  Дали вашият ваканционен имот е вероятно да бъде печелившо начинание в дългосрочен план зависи от различни елементи. Видът на имота, местоположението му, броят на стаите и характеристиките на имота ще определят стратегията за ценообразуване и общите приходи. Допълнителни съображения като разрешаване на кратки почивки, разрешаване на домашни любимци и извънсезонни отстъпки допринасят за допълнителни резервации.

Какво трябва да търсите, когато избирате ваканционен дом за закупуване?

На първо място, вашият ваканционен дом трябва да бъде някъде, където обичате да прекарвате време, а не просто източник на потенциален доход от отдаване под наем. Местоположението и вида на имота ще бъдат ключов фактор за вашия успех и ще диктуват сумата, която можете да таксувате, и крайната възвръщаемост на вашата инвестиция.

Тук, по родното Черноморие има огромно разнообразие от красиви имоти  от които да избирате. Може да разгледате нашите предложения за ваканционни имоти тук.

Какви са разходите за закупуване на ваканционен дом?

Преди покупката на недвижим имот е добре предварително да се запознаем със съществуващите допълнителните разходи по придобиването му. На практика, те се заплащат от купувача, макар да не съществува закон, определящ това задължение.

Разходите се изчисляват върху договорената цена на имота, но не по-ниска от данъчната оценка на недвижимия имот.

Купувачът заплаща:

От 2% до 3%- Местен данък /данък за придобиване на недвижим имот/ – заплаща се еднократно, като процентът варира в зависимост от населеното място.

0,01% /минимум 10 лв/- Такса вписване- след подписване на сделката в кантората на нотариуса, нотариалният акт се предоставя за вписване на Съдията по вписванията при Районния съд същия ден, най- късно до 15 часа.

Нотариални такси– тарифите се изчисляват съгласно Закона за Нотариусите и Нотариалната дейност.

Нотариални такси според удостовереният материален интерес:

таблица нотариални такси

Каква възвръщаемост на инвестицията бихте могли да очаквате от ваканционен имот?

Когато купувате жилище за отдаване под наем, ще го правите с цел да спечелите от поскъпване на капитала  или от доходи от наем.

Ако искате приблизителна представа за печалба от ваканционен имот, нашите консултанти могат да ви предложат експертни съвети. Нашият екип може да ви предложи оферти на ваканционни имоти, да ви разкаже за процеса на закупуване на имот и да ви даде представа за доходите, които можете да очаквате, въз основа на експертни познания в нашата област, цени и търсене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

БългарскиEnglishРусский